TopoMania Blog

Update TopoMania

updata2020

Aan het eind van dit jaar, in december, zal de TopoMania site geupdate worden. Dit worden de belangrijkste wijzigingen die je kan verwachten:

 • De site krijgt een andere opmaak
 • De aanvraag voor schoolaccounts verdwijnt, iedereen kan zijn account dan zelf omzetten naar een schoolaccount (en eventueel weer terug naar standaard)
 • De Flash applicaties zijn dan niet meer beschikbaar en worden geheel vervangen door JavaScript applicaties
 • De Race-oefening en de Schietoefening zijn vooralsnog niet meer beschikbaar (komen later weer terug)
 • De oefeningen zullen ook via een tablet te gebruiken zijn

De site zal tijdens de update een paar dagen niet beschikbaar zijn. Ik plan dit zoveel mogelijk in de vakantiedagen.

Het wordt een grote update, maar de inzet is dat jullie als gebruikers hier zo weinig mogelijk last van gaan hebben.

Veel succes op TopoMania!

Highscores

highscores

Op topomania nemen we highscores heel serieus! Elke dag doen trouwe bezoekers hun best om een goeie score neer te zetten voor een kaart. Natuurlijk doen ze dat om de kaart goed te leren, maar die plek in de highscore lijst is ook wat waard.

Daarom wordt er streng opgetreden tegen cheaters. Als je een kaart maakt waarmee je de highscores probeert te manipuleren wordt de kaart verwijderd. Als je meerdere keren probeert vals te spelen wordt je hele account verwijderd, inclusief je andere kaarten. Je kan uiteindelijk zelfs een ban krijgen zodat je ook geen nieuw account meer kunt aanmaken.

Dus als je een hoge score wilt in de highscorelijst, doe het dan op een eerlijke manier.

Veel succes!

 

Nieuw Meerkeuze spel in de HTML5 versie

De HTML5 versie van TopoMania heeft nu ook een Meerkeuze oefening. Dat brengt het totaal aantal oefeningen op vier!

De Meerkeuze oefening is instelbaar van 2 tot 5 keuzes per vraag. Hoe meer keuzes je instelt hoe meer punten per goed antwoord je krijgt.

Er zijn in de nieuwe versie nog meer dingen toegevoegd, zo is er bijvoorbeeld een coole animatie voor als je een highscore behaalt. De editor heeft ook nieuwe functies. Je kan nu de labels van de kaartonderdelen verplaatsen naar een gunstige plek op de kaart.

In 2020 moet de nieuwe HTML versie een volwaardige vervanger zijn van de Flash versie.

Veel plezier met de nieuwe versie!

Happy Bachdag 2019

Op 21 maart 2019 is het de 334ste verjaardag van Johan Sebastian Bach. Leuk natuurlijk, maar wat heeft Bach met TopoMania te maken?

Dat zit zo: de nieuwe versie van TopoMania heeft Bach achtergrondmuziek die je kan laten spelen terwijl je oefent.

Maar waarom Bach?

De muziek van Bach staat erom bekend dat het de concentratie verhoogt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je beter leert door tijdens het studeren Bach muziek te luisteren. Of het echt waar is moet je natuurlijk zelf maar ervaren. Zet tijdens het oefenen de muziek aan en kijk of het werkt.

Als je op de knop met het muzieksymbool klikt start de muziek zodra je een topo oefening begint. De muziek gaat automatisch verder waar je de vorige keer gebleven bent.

De muziek die je hoort is Das wohltemperierte Klavier, pianomuziek gespeeld door de beroemde Japanse pianiste Kimiko Douglass-Ishizaka. Zij heeft deze uitvoering geschonken aan de Open Source gemeenschap.

Nieuwe versie TopoMania HTML5

nieuwe versie topomania html5

De HTML5 versie van TopoMania is vernieuwd. Ik heb de volgende dingen toegevoegd:

 • De user interface is opgepoetst
 • De invuloefening is toegevoegd
 • De Highscores zijn toegevoegd
 • De editor is uitgebreid met nieuwe mogelijkheden

De HTML5 versie van TopoMania kan direct in de browser, zonder Flash Plugin worden gebruikt. Hij is helaas nog niet geschikt om met de tablet te gebruiken, dus het is geen vervanging voor de app.

De drie belangrijkste oefeningen zijn nu beschikbaar en in de komende periode worden nog meer oefeningen toegevoegd. Uiteindelijk moet de HTML5 versie de Flash versie volledig gaan vervangen.

Je kan je bestaande kaarten ook spelen met de nieuwe versie, en het is ook mogelijk om je bestaande kaarten met de nieuwe editor te wijzigen.

Veel plezier met de nieuwe TopoMania!

10 Jaar TopoMania!

De TopoMania site bestaat nu tien jaar!

Het topo spel is begonnen als De Province Race op de legacy site dadsproject.com. Daarna kwamen de kaarten van de werelddelen erbij. Het spel werd snel populair om topo op school mee te oefenen. In 2008 kwam zag de eerste versie van topomania.net het licht. Samen met een paar vrijwilligers hebben we in een hoog tempo kaarten gemaakt voor de meest gebruikte topomethoden. 

Al snel werd duidelijk dat het onmogelijk was om aan alle behoeften te voldoen. De kaarteditor bracht uitkomst. TopoMania bezoekers konden nu zelf hun kaarten maken. Daarbij konden ze putten uit een alsmaar groeiende database van kaartonderdelen.

Inmiddels zijn we in het JavaScript tijdperk beland en is er nu ook een JavaScript versie van TopoMania beschikbaar. Deze versie zal in de komende jaren de hoofdversie van de TopoMania programma's worden.

In de afgelopen tien jaar is TopoMania uitgegroeid tot een belangrijke site voor scholen in Nederland en België. Leerkrachten maken oefenkaarten voor de kinderen die ze op school en thuis kunnen oefenen. En samen hebben de gebruikers van TopoMania meer dan 20 duizend kaarten gemaakt!

We hopen nog lang door te gaan met TopoMania om iedereen te helpen bij het oefenen van topografie, op naar de volgende 10 jaar!

Veel plezier op de site!!

 

TopoMania HTML5

Vanaf vandaag is TopoMania ook zonder de Flash Player te gebruiken. Er is een nieuwe versie van de TopoMania Player en de Editor gemaakt met HTML5. Hierdoor heb je geen Flash meer nodig om TopoMania te gebruiken. De vertrouwde Flash Player en Editor blijven gewoon beschikbaar. 

Dus als je geen problemen hebt met Flash dan kan je de kaarten blijven gebruiken zoals je gewend bent, maar als je graag de nieuwe HTML5 Player en editor wilt gebruiken dan kan dat nu ook. Op de informatiepagina van de kaarten kan je kiezen tussen Flash en HTML5.

De HTML5 versie is in beta en er kunnen kinderziektes voorkomen. Mocht je een probleem tegenkomen meldt dat dan alsjeblieft op het forum.

De HTML5 versie werkt niet op de iPad of Android tablet, hiervoor is de TopoMania App in de Apple App Store of Google Play Store beschikbaar.

Nog niet alle spelvormen zijn in de HTML5 versie beschikbaar. De oefening met het invullen van namen en de multiple choice oefening worden later toegevoegd.

Tijdens de overgangsperiode van Flash naar HTML5 kan je de kaarten in beide editors wijzigen. 

Later volgt nog uitgebreide informatie over de nieuwe HTML5 versies.

Veel plezier!

 

Update 10-11-2018

De nieuwste HTML versie is nu ook geschikt voor Internet Explorer. Omdat Internet Explorer een veel minder snelle JavaScript engine heeft dan andere browsers is de gebruikerservaring minder goed dan in modernere browsers.

TopoMania kaarten in de nieuwe Chrome browser

Chrome heeft een nieuwe versie uitgebracht. Ook in de nieuwste versie van Chrome kan je de kaarten van TopoMania prima gebruiken. Er is zelfs een ingebouwde Flash Player in Chrome aanwezig, je hoeft Flash dus niet los te installeren als je Chrome gebruikt.

Hieronder leg ik uit hoe je de TopoMania kaarten in Chrome gebruikt in drie eenvoudige stappen.

 

1. Zorg dat de TopoMania site geopend is

 

2. Klik op het slotje dat links in de adresbalk staat en kies "Site-instellingen" 

Site-Instellingen

 

3. Zoek in de lijst die nu wordt geopend naar Flash en verander de instelling naar "Toestaan"

Flash Toestaan

 

Je kunt nu de kaart opnieuw laden.

Succes met oefenen!

 

Wil je weten waarom TopoMania nog steeds Flash gebruikt en of dat zo blijft? Lees dan de volgende aankondiging: Geplande updates voor TopoMania

Win een gratis TopoMania App

Tot en met Pakjesavond kan je een gratis TopoMania App winnen met je Highscore!

Als je tussen nu en 6 december een Highscore behaald en die op Twitter zet win je een gratis TopoMania App voor Android of Apple. Wat moet je doen:

 • Haal een Highscore op een kaart naar keuze
 • Zoek je Highscore op in de Dag- of Weeklijst (je eigen scores zijn geel gemarkeerd)
 • Klik op het Twitter icoon achter de score en Twitter je Highscore
 • Volg TopoMania op Twitter en stuur een Direct Message met het e-mail adres van je TopoMania account en welke tablet je gebruikt (Android of Apple)
 • Je ontvangt per e-mail een code waarmee je de app gratis kunt downloaden

(Zolang de voorraad strekt, er zijn 100 iOS en 100 Android Apps te vergeven. Maximaal 1 app per e-mail adres. Geldt niet voor de App Highscores. Je score moet tussen nu en 6 december zijn behaald)

Succes!

Topo Piet

 

TopoMania heeft een nieuwe look

Feest

De herfstvakantie is nu echt voorbij en dat is natuurlijk jammer! Gelukkig hebben we ook wat te vieren: TopoMania is helemaal nieuw!

De site heeft een echte make-over gekregen. Hopelijk vindt je het mooi. Alles staat nog wel op zijn oude plek, dus je zal er in elk geval geen last van hebben.

Je kan TopoMania nu ook makkelijker op de iPad of Android tablet gebruiken. Mocht je nog een foutje tegenkomen dan hoor ik het wel in het forum.

Veel succes met leren de komende weken en denk maar zo: het is alweer bijna Kerst ;-)