Over TopoMania

Wat is TopoMania?

TopoMania is een oefenprogramma waarmee topografische kaarten gememoriseerd kunnen worden. De oefeningen in het programma zijn erop gericht de leerlingen spelenderwijs de topografische onderdelen op een kaart te laten herkennen en benoemen.

TopoMania is geen methode op zich zelf, maar biedt wel de mogelijkheid je eigen methode met TopoMania te ontwikkelen. Je kan ook aansluiten bij je bestaande topografie methode en hiervoor kaarten ontwerpen. 

De onderliggende gedachte bij de oefeningen is: uitdaging en ondersteuning. Met een score systeem wordt de leerling uitgedaagd de oefeningen zo goed mogelijk uit voeren en met een hint systeem krijgt de leerling de mogelijkheid nog niet bekende onderdelen te leren kennen.

Om de oefening zo divers mogelijk te maken worden de kaarten in verschillenden vormen aangeboden:

  • oefeningen met zes spelvormen 
  • kant en klare werkbladen
  • filmpjes van de oefeningen
  • webkaarten
  • toetsen

De ervaring leert dat na het doen van enkele oefeningen met een kaart de leerling zich al een groot gedeelte van de stof heeft eigen gemaakt. 

Welke kaarten zijn er?

Er staan honderden kaarten op de site. De kaarten zijn grotendeels tot stand zijn gekomen uit aanvragen van gebruikers. Hierdoor zijn de kaarten geschikt ter ondersteuning van de meeste bestaande topografie methoden. Alle kaarten kunnen aangepast worden zodat ze exact aansluiten op een kaart die in de les of methode gebruikt wordt.

De Oefeningen

Met TopoMania kan je met verschillende kaarten spelletjes spelen waarmee je de kaart leert.

Je kan op de kaart schieten met een pijl en boog, over de kaart racen met een racewagen of simpelweg met de muis de gevraagde kaartonderdelen aanwijzen.

Verder zijn er oefeningen waarbij je de naam van een kaartonderdeel moet intypen of moet kiezen uit een lijst. Bij elk spel kan je aangegeven hoe moeilijk je het wilt maken. Dit doe je door een klok in te stellen op een aantal seconden per vraag. Als je niet binnen de tijd het juiste antwoord geeft dan zal het programma het antwoord geven. Hoe vaker en hoe sneller je het goede antwoord geeft hoe hoger je score wordt.

Registreren

Om zelf kaarten te maken of te wijzigen heb je een account nodig. Een account is gratis en geeft toegang tot de volgende extra onderdelen:

  • kaarten maken, kopiëren en wijzigen;
  • meespelen voor Highscores;
  • berichten posten in het forum;

meld je gratis aan als lid.

Kaarten maken en aanpassen

Je kan de kaarten op TopoMania aanpassen zodat ze beter aansluiten bij wat je moet leren. Er zijn twee manieren om een kaart aan te passen. De eenvoudigste manier is om een Eigen Niveau te maken bij een kaart. Je kan daarmee plaatsen, landen of wateren die je niet hoeft te leren eenvoudig van de kaart verwijderen. Je eigen niveau wordt bewaard dus je kan er op een later tijdstip verder mee oefenen. Lees meer over Eigen Niveaus.

De tweede manier is je eigen kaart maken. Nu kan je ook ook ontbrekende plaatsen, landen, wateren, etc. toevoegen aan een kaart. Je kan een kopie maken van de TopoMania kaarten of een helemaal nieuwe kaart maken. Lees meer over kaarten maken.

Schoolaccounts

Scholen en onderwijsinstellingen kunnen een speciaal account aanvragen op TopoMania. Met dit account krijg je meer mogelijkheden bij het kaarten maken. Lees meer over het schoolaccount.

Meer lezen over TopoMania

Als je meer wilt weten over het programma kijk dan in het hoofdmenu onder Informatie. Daar vind je pagina's met algemene informatie, veel gestelde vragen, en een uitgebreide handleiding. Veel plezier met TopoMania!

Contact

Voor algemene vragen over TopoMania en de kaarten kan je een bericht achterlaten op het forum. Voor overige vragen of opmerkingen kan je mailen naar:

feedback(at)topomania.net