Gebruikers Handleiding

TopoMania is een oefenprogramma voor topografie. Op de site staan oefenkaarten om je te helpen bij het leren van je topografie. Er zijn zes spelletjes waarmee je kaarten kunt oefenen. De spellen worden verderop uitgebreid besproken.

In deze handleiding vind je informatie waarmee je de site en het TopoMania spel optimaal kunt benutten. Als je gewoon snel wilt beginnen, lees dan alleen het stukje Snel aan de slag, hierin staan de belangrijkste zaken die je moet weten om met oefenen te beginnen.

Snel aan de slag

Wat heb je nodig?

De site ziet er het beste uit met een van de nieuwere browsers. Internet Explorer 9, of Google Chrome zijn aanraders. Verder heb je de Flash 10 player nodig om het spel te kunnen spelen. Als Flash player 10 niet op je computer staat, dan krijg je hierover een melding. Volg de aanwijzingen om de Flash player te downloaden en te installeren.

Kies een kaart

In het menu Kaarten op de site kan je kiezen om kaarten te zoeken. In het menu staan ook de continentkaarten waarmee je direct een lijst krijgt van kaarten van een continent.

Start het spel

Als je je kaart hebt gevonden klik je op de titel of het plaatje van de kaart om het TopoMania spel te starten. Nu wordt een nieuw venster geopend met het TopoMania spel. De eerste keer kan het even duren voordat het spel geladen is. Later gaat dat sneller.

Beginnen met oefenen

Als alles goed is gegaan kan je met oefenen beginnen. Het is aan te raden om nu het venster zo groot mogelijk te maken zodat je onderdelen van de kaart goed kunt zien. Je kan het spel schermvullend maken door op de knop  te drukken, of door je browser venster te maximaliseren.

Als dit de eerste keer is dat je TopoMania gebruikt stelt het programma zijn standaardinstellingen in. Als dat nodig is kan je deze instellingen later wijzigingen.

In de linker zijbalk staan de spelletjes waaruit je kunt kiezen. Verder kan je het kaartniveau en de moeilijkheid van het spel aanpassen.

Als je alles naar wens hebt ingesteld druk je in de onderste balk op de start knop en het spel begint.

De rest van deze handleiding gaat uitvoeriger in op de verschillende opties in het spel.

Inhoudsopgave

 

Spelen

Kies een spelEr zijn zes spellen beschikbaar:

  • Sleep spel
  • Aanwijs spel
  • Spellings spel
  • Race spel
  • Schiet spel
  • Multiple Choice spel

Je kiest een spel door in de linker zijbalk op het pictogram van het spel te klikken.

 

Het Sleep Spel

Bij het sleepspel begint de oefening met een lege kaart. De onderdelen verschijnen een voor een en moeten naar de juiste plek op de kaart gesleept worden. Het spel is klaar als alle onderdelen weer op de kaart staan.

Het Aanwijs Spel

Het aanwijsspel is simpel en lekker snel. Je moet de gevraagde kaartonderdelen met de muis aanwijzen op de kaart.

Het Race Spel

Bij het racespel krijgen de onderdelen op de kaart een finishvlag. De speler moet met een racewagen over de vlag van het gevraagde onderdeel rijden.

De racewagen kan met de pijltjestoetsen en met de muis bestuurd worden.

Besturing met de pijltjestoetsen:
Pijltje naar boven om vooruit te rijden, pijltje naar beneden om te remmen en naar achteren te rijden. Pijltjes links en rechts om te sturen.

Besturing met de muis:
Linker muisknop om te rijden, bewegen met de muis om te sturen.

Let op:
Als het spel in fullscreen mode staat, is het toetsenbord niet meer actief. Dit is vanwege een veiligheids maatregel van de Flash Player. Een alternatief voor de echte fullscreen mode is het maximaliseren van het venster van de browser (meestal met de F11 toets), in dat geval blijft het toetsenbord wel actief.

Het Schiet Spel

In dit spel moet je met een pijl en boog schieten op de gevraagde kaartonderdelen. De boog wordt bestuurd met de pijltjestoetsen:

Pijltjes links en rechts om de boog te richten, pijltje naar beneden om de boog te spannen. Laat de toets los om te schieten. Met de toetsen Page Down en Page Up kan je de boog naar een andere hoek op de kaart verplaatsen.

Let op:
Als het spel in fullscreen mode staat, is het toetsenbord niet meer actief. Dit is vanwege een veiligheids maatregel van de Flash Player. Een alternatief voor de echte fullscreen mode is het maximaliseren van het venster van de browser (meestal met de F11 toets), in dat geval blijft het toetsenbord wel actief.

 

Het Spellings Spel

Dit is het moeilijkste spel. Je moet bij elk kaartonderdeel de juiste naam invullen. Terwijl je typt wordt er per letter aangegeven of je de juiste letter gebruikt hebt. Druk op Enter als je klaar bent met invullen. Je hoeft tijdens het typen geen speciale tekens zoals trema's te gebruiken.

 

Het Multiple Choice Spel

Bij het multiple-choice spel krijg je per kaartonderdeel een lijst met namen. Kies met de muis uit de lijst de juiste naam. De lijst bestaat uit maximaal vijf keuzes. Als je het spel niveau 'Eigen instellingen' gebruikt kan je het aantal keuzes instellen op het instellingenvenster onder het kopje ‘Spel Instellingen’.

Het gedrag van het multiple choice systeem bij een fout antwoord is ook instelbaar. Er zijn drie mogelijkheden:

Later opnieuw vragen
De volgende opdracht wordt getoond, en op een later moment in de oefening wordt uitgestelde opdracht opnieuw gevraagd.

Wacht op het goede antwoord
Pas als het juiste antwoord is gegeven wordt de volgende opdracht getoond.

Toon goede antwoord en ga door
Het programma geeft zelf het juiste antwoord en de volgende opdracht wordt getoond.

In een oefensituatie is de eerste optie aan te raden, als het programma als toets wordt gebruikt zijn de laatste twee opties het meest geschikt.

 

Punten systeem

Bij elk spel zijn punten te verdienen voor goede antwoorden. Omdat sommige spellen moeilijker zijn dan andere verschilt het aantal punten per spel. Het aantal punten dat je per goed antwoord krijgt wordt ook aangepast aan het aantal onderdelen op een kaart. Voor een kaart met 10 onderdelen krijg je twee keer zoveel punten per onderdeel als voor een kaart met 20 onderdelen. We gaan voor de onderstaande lijst even uit van een kaart met 10 onderdelen:

 

SpelPunten
Aanwijs spel2000
Multiple Choice spel2000
Sleep spel2500
Race spel3000
Schiet spel3000
Spellings spel3500

 

Als je tijdens het spelen een hint vraagt kost dat punten. Ook als je een fout maakt krijg je minder punten.

De eerste hint kost 1/3 van het totaal aantal punten per onderdeel, de tweede hint ook weer 1/3. De derde hint zorgt ervoor dat het programma zelf de oplossing toont, daarom kost deze hint je totaal aantal punten en komen er geen punten bij.

Elke fout kost ook 1/3 van het aantal punten per onderdeel.

Als je een kaart hebt uitgespeelt dan wordt een bonus score uitgerekend. Er wordt uitgegaan van een streeftijd van ongeveer 12 seconden per onderdeel. Alle tijd die je daaronder zit wordt als bonus gerekend.

 

Het Scorebord

Tijdens het spelen wordt onderin het venster een scorebord getoond. Op het scorebord staat met hoeveel onderdelen gespeeld wordt, hoe lang het huidige spel bezig is, wat de huidige score is en wat de eventuele bonusscore is.

Het scoreboard staat standaard aan, maar je kan het uitzetten in het instellingen menu.

 

Hintsysteem

Het programma biedt de mogelijkheid om bij het uitvoeren van de oefeningen gebruik te maken van hints. Per opdracht in een oefening zijn maximaal drie hints te gebruiken. De eerste hint geeft bij benadering aan wat het antwoord moet zijn. De tweede hint geeft specifieker aan wat het antwoord moet zijn, en de derde hint geeft het antwoord.

Op het instellingen venster, onder het kopje ‘Spel Instellingen’ kan het gebruik van hints worden aangepast. Deze instellingen worden gebruikt als je de moeilijkheid van het spel instelt op 'Eigen Instellingen'. De hint functie kan volledig uit gezet worden zodat deze niet meer beschikbaar is bij het uitvoeren van de oefeningen. Verder kan je hier het aantal beschikbare hints instellen.

De hint functie kan ook op automatisch worden ingesteld. Bij automatische hints wordt een tijdsinterval opgegeven. De tijdsinterval bepaald hoe lang het programma wacht met het geven van een hint bij het uitvoeren van de oefeningen. Als de tijd is verstreken wordt automatisch een hint gegeven.

 

Spel Moeilijkheid instellen

In de linker zijbalk kan je de moeilijkheid van het spel instellen. Er zijn 6 niveaus. Elk niveau geeft verschillende instellingen van het hintsysteem. Het eerste niveau is bedoeld om een kaart in alle rust te oefenen. Het laatste niveau bestaat uit eigen instellingen die je in het instellingen venster kan instellen.

Hieronder worden de instellingen van elk niveau beschreven:

Oefenen
Onbeperkte tijd voor elke vraag
Hints beschikbaar
5 Multiple Choice opties
Multiple Choice vraagt later opnieuw bij een fout antwoord

Makkelijk
Na 30 seconden wordt een hint gegeven
Hints beschikbaar
4 Multiple Choice opties
Multiple Choice wacht tot het juiste antwoord gegeven is

Normaal
Na 15 seconden wordt een hint gegeven
Hints beschikbaar
4 Multiple Choice opties
Multiple Choice wacht tot het juiste antwoord gegeven is

Moeilijk
Na 15 seconden wordt het antwoord gegeven
Geen hints beschikbaar
5 Multiple Choice opties
Multiple Choice gaat door met de volgende vraag bij een fout antwoord

Heel moeilijk
Na 7 seconden wordt het antwoord gegeven
Geen hints beschikbaar
5 Multiple Choice opties
Multiple Choice gaat door met de volgende vraag bij een fout antwoord

Eigen instellingen
Bij dit niveau gelden de instellingen die je hebt opgegeven in het instellingen venster

Functies in de knoppenbalk

Op de menubalk rechtsbovenin staat een aantal knoppen waarmee je verschillende instellingen direct kunt veranderen.

Blinde Kaart aan/uit

Met deze knop schakel je de labels van de kaartonderdelen uit en weer aan.

Labels vergroten/verkleinen

Met de knoppen vergroten en verkleinen kan je de labels op de kaart groter of kleiner weergeven. De gekozen instelling wordt bewaard.

Volledige kaart aan/uit

Met de knoppen Volledige kaart kan je de kaart de volledige ruimte van het programma laten innemen.

Volledig venster aan/uit

Met deze knoppen schakel je het spel naar fullscreen stand en terug naar de normale stand (met de Escape toets krijg je ook de normale stand terug).

Let op: deze fullscreen stand heeft als bijeffect dat je niet meer kunt typen, en dus het namenspel niet kunt spelen.

Om het spel in volledig venster weer te geven kan je ook de browser fullscreen zetten. Meestal doe je dit met de F11 toets.

 

Taalkeuze

De taal van de interface en de taal van de kaart kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. Voor de interface zijn momenteel drie talen beschikbaar: Engels, Duits en Nederlands. Voor de kaart taal kan gekozen worden uit een groter aantal verschillende talen.

De interface taal kan gewijzigd worden op het instellingenvenster onder het kopje Algemene Instellingen. De kaart taal kan gewijzigd worden onder het kopje Kaart Instellingen.  

Sommige talen (zoals Hebreeuws, Arabisch, Japans en Chinees) worden alleen goed weergegeven als op de computer de benodigde fonts beschikbaar zijn.