Eigen Niveaus

Kaarten op topomania.net hebben vaak meerdere niveaus. Het kaartniveau bepaald welke elementen van de kaart gebruikt worden bij het oefenen. Het is logisch dat de niveaus niet altijd aansluiten op de stof die een leerling moet leren. Om de kaart zo goed mogelijk af te stemmen op de leerstof kunnen geregistreerde gebruikers per kaart 3 eigen niveaus samenstellen en bewaren.

In de vorige versie van TopoMania bestond er 1 eigen niveau. Als je voor een kaart een eigen niveau had ingesteld heeft dit niveau de naam 'Eigen Instelling' gekregen.

Links voor leerlingen maken naar Eigen Niveaus

Het is ook mogelijk om een opgeslagen eigen niveau te delen met anderen. Je kan als leerkracht een eigen niveau samenstellen en op je website een link naar dit niveau opnemen. Leerlingen kunnen de link gebruiken om de kaart te oefenen met het door jou ingestelde niveau. Ze hoeven nu niet meer zelf een eigen niveau samen te stellen.

Stap voor stap uitleg over Eigen Niveaus

Hieronder wordt aan de hand van een voorbeeld beschreven hoe je de eigen niveaus maakt en hoe je links naar eigen niveaus kunt maken.

We nemen als voorbeeld de kaart Landen en hoofdsteden van Noord-Europa.

Open in een nieuw browser venster het topomania zoek venster en zoek naar Noord-Europa. Klik vervolgens op de titel van de kaart om de informatiepagina te openen.

Open de informatie pagina

Op de informatie pagina van "Landen en hoofdsteden van Noord-Europa" zie je links naar de standaard niveaus van de kaart. De links geven direct toegang tot het genoemde niveau.

De standaard niveaus

Klik nu op de thumbnail van de kaart om de kaart in topomania te openen. In de zijbalk van topomania zie je onder het kopje "Kies het kaart niveau" de lijst met de beschikbare niveaus. Als je de lijst opent krijg je dezelfde niveaus te zien als op de informatiepagina plus een extra niveau 'Eigen Instelling'.

De lijst met niveaus in TopoMania

Kies het niveau "Eigen Instelling". De toolbutton naast de lijst is nu beschikbaar geworden. Klik op de button naast de lijst.

De lijst met kaart elementenEr wordt nu een venster geopend waarin alle kaart elementen in categoriën getoond worden. Elk element heeft een checkbox waarmee het element aan of uit gezet kan worden. In de begin situatie zijn alle elementen van de kaart geselecteerd.

De items worden in categoriën getoond. Klik op het kopje van een categorie om de elementen uit de categorie te openen.

In het onderste vak staat een lijst met bewaarde niveaus. De lijst is nog leeg. Het niveau 'Eigen Instelling' is nu nog een tijdelijk niveau dat niet bewaard is. We gaan een eigen niveau maken en opslaan:

Maak een selectie van de gewenste kaart elementen.

Vul een toepasselijke naam in voor het niveau en klik op 'Bewaren'. Het niveau wordt opgeslagen en verschijnt nu in de lijst. De volgende keer dat de kaart wordt geopend zal het niveau weer beschikbaar zijn.

Het opgeslagen niveau is alleen beschikbaar voor je eigen account. Jij bent de enige die het niveau kan bewerken. Maar je kan het niveau delen met anderen zodat ze van jouw instellingen gebruik kunnen maken.  Dit doe je door een link naar je opgeslagen niveau te maken en deze link te publiceren op de school website, in een blog, nieuwsbrief of een e-mail bericht.

We gaan nu het niveau beschikbaar maken voor anderen:

Selecteer het gewenste niveau in de lijst en klik op de knop "Link maken". Er wordt nu een venster geopend van waaruit je de link kunt bewerken en kopieren.

Het Maak Link venster In het grijze tekstvak staat de link. Selecteer de link en kopieer de tekst. Gebruik deze tekst op je webpagina.

Onder te tekst van de link staat een voorbeeld van de link zoals die op je website eruit komt te zien. Je kunt de voorbeeld link ook gebruiken om de link te testen.

Je kunt de tekst van de link aanpassen door een andere tekst te typen in het invoerveld "Link tekst"

In het invoerveld "Link titel" kan je de tekst aanpassen die getoond wordt als de gebruiker met de muiscursor boven de link staat.

Onder het kopje "Welke eigen niveaus toestaan" kan je aangegeven welke niveaus beschikbaar zijn voor de gebruiker van je link.

Met de optie "Alleen dit niveau" stel je alleen het geselecteerde niveau beschikbaar. Als je kiest voor de optie "Alle eigen niveaus" komen al je eigen niveaus bij de kaart beschikbaar voor de gebruiker. De gebruiker kan dan zelf kiezen welk niveau hij of zij wil oefenen.

Klik op de voorbeeld link. Een nieuw browser venster opent met de informatiepagina van de kaart. Onder het kopje Niveaus staan nu de door de link geselecteerde niveaus. Klik in het informatievenster op de link naar een niveau of op de thumbnail van de kaart. TopoMania wordt geopend en het gewenste niveau is geselecteerd. Omdat de kaart is geopend via de externe link zijn alleen de door jou beschikbaar gestelde niveaus beschikbaar.