Hoe haal je een 10 voor Topo?

Topo ToetsWaarschijnlijk ben je hier omdat je een topo toets hebt en wilt oefenen.

Met TopoMania is topo leuk en dus haal je makkelijker een goed cijfer voor je toets. Je krijgt hier een paar tips om je topo goed te oefenen, en misschien wel een 10 voor je toets te halen.

Voor de liefhebbers van topo (en dat wordt je hier al snel) zijn er de highscores. De tips hieronder helpen je ook om hoger op de highscore lijsten te komen.

1. Begin op papier

Waarschijnlijk heb je van school een kaart meegekregen om mee te oefenen. Ga eerst rustig de kaart bekijken en probeer de steden, wateren, gebieden enz. op de kaart te vinden. Met TopoMania kan je ook zelf een werkblad maken van een kaart.

Als je de kaart op papier hebt doorgenomen begin je te oefenen met TopoMania. Hopelijk heb je een link gekregen naar een kaart op topomania.net, anders moet je zelf even zoeken naar een geschikte kaart. Ook als de kaart niet precies dezelfde is kan je hem op maat maken met een eigen niveau. 

2. Oefenen met TopoMania

Start de kaart. Begin rustig, klik op de kaart om de steden, rivieren, meren en gebieden te verkennen. Je kan verschillende oefeningen spelen met de kaart. Ik raad aan om met het sleepspel te beginnen, maar je mag natuurlijk zelf kiezen.

3. Geef niet op!

Probeer de kaart helemaal uit te spelen, geef niet op. Als je het niet weet druk je gewoon op de Hint knop voor een aanwijzing. Weet je het nog steeds niet, dan druk je nog een keer op de hint knop voor het antwoord. Speel de kaart net zo vaak totdat je te horen krijgt dat je veel weet.

4. Oefenen, oefenen, oefenen...

Speel nu het aanwijsspel. Speel weer net zo lang door totdat je een goeie beoordeling hebt gekregen.

Speel ten slotte het namenspel. Dit spel is populair omdat het de meeste punten geeft. Het is ook het moeilijkste spel. 

Als je ook voor het namenspel een voldoende hebt zou je kunnen stoppen. Als dit de toets was had je in elk geval een zeven gehaald.

5. Topomaniak worden?

Wil je een hoger cijfer dan moet je natuurlijk verder oefenen. Er zijn nog meer oefeningen, zoals het schietspel en het racespel. Racen en schieten is vooral leuk op kleine overzichtelijke kaarten zoals de kaart van de Nederlandse provincies.

Als je een kaart veel speelt en verschillende oefeningen gebruikt haal je waarschijnlijk een keer een highscore en kan je je naam terug vinden op een van de highscore lijsten.

 

Let op:
Het hoeft niet zo te zijn dat je de kaart heel goed kent als je een highscore hebt gehaald; als je de eerste bent die op een bepaalde dag een kaart oefent haal je sowieso een highscore.

 

Als je veel verschillende kaarten speelt en ook highscores haalt dan klim je omhoog in de ladder. Kijk waar je staat in de lijst met higscores totalen  en probeer hoger op deze lijst te komen.

Nog steeds geen highscore?

Lukt het je niet om een highscore te halen op een veel gespeelde kaart,  geen nood, er zijn meer kaarten op topomania, sommige kaarten worden nooit gespeeld. Probeer op een paar van de minst gespeelde kaarten een highscore te halen.

Er komen ook steeds nieuwe kaarten bij. Houd de voorpagina en het topomania-blog in de gaten, daar worden de nieuwe kaarten aangekondigd.