Handleiding Toetsen

Inleiding

De toetsen zijn een onderdeel van het schoolaccount. Als je toetsen wilt toevoegen aan je kaarten moet je dus eerst een schoolaccount aanvragen. Toetsen hebben een 1 op 1 relatie met kaarten. Voor elke kaart kan je één toets aanmaken. Wil je verschillende toetsen voor dezelfde kaart dan kan je kopieën van de kaart maken en daar weer nieuwe toetsen bij definiëren.

Toetsen en groepsleden

Toetsen bij je kaarten kunnen alleen gebruikt worden door jezelf en door groepsleden van je schoolaccount. Iedereen die lid is van je schoolaccount kan de toetsen maken. Je kan (nog) niet instellen wie welke toets mag maken. Je kan wel een periode instellen waarbinnen de toets beschikbaar is (daar over later meer). 

Gebruikers van TopoMania kunnen zich aanmelden bij je schoolaccount. Gebruikers die zichzelf aanmelden moeten nog wel "geactiveerd" worden voordat ze toetsen kunnen maken. Je kan ook gebruikers uitnodigen om lid te worden van je groep. Uitgenodigde gebruikers krijgen een e-mail bericht met een code waarmee ze zich bij je groep kunnen aanmelden. De uitgenodigde gebruikers zijn na aanmelding direct actief lid en kunnen meteen toetsen maken.

Zelf aanmelden

Als een gebruiker je pagina op topomania bezoekt ziet hij de link: Lid worden van deze groep. Door op deze link te klikken komt hij op een pagina waarop hij zich kan aanmelden. Na aanmelding moet de schoolaccount eigenaar de aanmelding activeren. Dit wordt gedaan op de pagina Groepsleden beheren die vanuit het hoofdmenu Mijn TopoMania geopend kan worden. In een lijst worden de groepsleden getoond en kunnen leden geactiveerd of gedeactiveerd worden.

Uitnodigen

Je kan nieuwe leden uitnodigen via de pagina Groepleden beheren die vanuit het hoofdmenu Mijn TopoMania geopend wordt. Bovenin staat de link Mensen uitnodigen. Door op deze link te klikken kom je op een pagina waar je e-mail adressen van gebruikers kan opgeven. Vul per regel 1 e-mail adres in en klik op Uitnodigingen versturen. De gebruikers krijgen een e-mail met instructies hoe ze lid kunnen worden van jouw groep.

Nieuwe toetsen maken

Een toets bestaat uit een aantal instellingen bij een kaart op je Mijn TopoMania pagina. Je maakt een nieuwe toets vanaf de pagina Toetsen beheren die vanuit het hoofdmenu Mijn TopoMania beschikbaar is. Klik op de link Nieuwe toets maken om een nieuwe toets toe te voegen. Geef de toets een naam en kies de kaart waarvoor de toets bedoeld is. Je kan verder de duur van de toets instellen en het aantal keren dat een toets gemaakt kan worden. Er zijn drie verschillende normeringen voor je toets mogelijk:

  1. 80 procent norm, hierbij wordt het cijfer bepaald met een formule waarbij je een 6 haalt als 80% van de vragen goed is beantwoord.
  2. Punt eraf per fout, elke fout is een punt minder (uitgaande van 10 punten), ongeacht het aantal vragen.
  3. Gemiddelde, hierbij worden ook per fout punten afgetrokken, maar de hoogte van de aftrek is naar ratio van het aantal vragen.

De velden Open vanaf en Open tot en met geven de periode aan waarin je toets beschikbaar is. Als je deze velden leeg laat is de toets altijd beschikbaar.

Tenslotte kies je de oefening(en) die je voor de toets wilt laten uitvoeren. Je kan kiezen uit oefeningen Schrijf oefening, Aanwijs oefening, Sleep oefening en Meerkeuze oefening. Deze oefeningen zijn vergelijkbaar met dezelfde oefeningen in het spel, maar zijn aangepast aan de toets:

  • Er is geen mogelijkheid om een hint te vragen
  • Er is maar 1 poging per kaartonderdeel mogelijk
  • Bij de schrijfoefening wordt geen feedback gegeven en moeten hoofdletters zelf ingevuld worden

De Toets uitvoeren

Toets IcoonOp de informatiepagina van de kaart komt het toets icoon te staan als bij de kaart een toets beschikbaar is. Hiermee wordt de toets geopend.

De gebruiker start zelf de toets waarna de toets niet meer onderbroken kan worden.

Als er meerdere oefening per toets zijn worden deze onderbroken door een korte pauze van 15 seconden. De toets moet binnen de ingestelde tijd worden afgerond. Onderdelen die niet binnen de tijd zijn beantwoord worden als fout gerekend.

Na afloop van de toets krijgt de gebruiker het cijfer te zien. Het cijfer wordt opgeslagen (samen met nog enkele gegevens zoals de tijd, aantal fouten, etc.). Als bij de toets meerdere pogingen zijn toegestaan kan de toets direct opnieuw gemaakt worden, het hoogste cijfer van alle pogingen blijft staan.

Het is aangeraden om ook altijd zelf de toets te maken zodat je kan zien of de kaart goed werkt en of de ingestelde tijd voldoende is.

Toetsuitslagen bekijken

Gebruikers kunnen altijd hun eigen toetsuitslag bekijken. Op de informatiepagina van de kaart staat het icoon Toetsuitslagen.

De eigenaar van het schoolaccount kan de uitslagen van alle leden van de groep bekijken. Voor de eigenaar van het schoolaccount zijn de uitslagen ook te openen vanaf de Mijn TopoMania kaartenpagina.

Vragen en/of opmerkingen?

De toetsfunctionaliteit is per augustus 2014 toegevoegd. Om de functionaliteit te verbeteren en uit te breiden maken we graag gebruik van je ervaring ermee. Alle op- en aanmerkingen zijn welkom. Voor vragen kan je altijd terecht in het forum. Voorstellen voor verbeteringen ontvangen we graag per e-mail op: feedback(at)topomania.net.