Handleiding kaarten maken

Je kan op TopoMania eigen kaarten maken. Een kaart maken is niet moeilijk maar je moet wel even een paar dingen weten. In deze handleiding staat stap voor stap uitgelegd hoe je een eigen kaart maakt.

In deze handleiding ga je een voorbeeldkaart maken. Het is handig om nu twee browsers te openen of twee tabbladen in je browser. In de ene browser of tabblad laat je deze handleiding open staan, en in de andere browser of tabblad gebruik je de website en de kaarteditor.

Er is ook een video instructie over het maken van kaarten. In de video wordt dezelfde kaart gemaakt als in deze handleding:

 

Een eigen homepage op TopoMania.

Kaarten worden gepubliceerd op speciale pagina's op topomania. Je hebt dus eerst een pagina nodig om een kaart te kunnen maken. Elke geregistreerde gebruiker kan een homepage aanmaken op de site. Scholen kunnen behalve een homepage ook 5 subpagina's maken voor hun kaarten. Begin dus met het maken van een homepage:

1. Ga in het hoofdmenu van TopoMania naar 'Mijn TopoMania' en kies 'Pagina's beheren' 

2. Vul de naam van je nieuwe homepage in en klik op 'Aanmaken'

3. Je homepage is aangemaakt en klaar voor gebruik.

(voor schoolaccounts: als je een homepage hebt aangemaakt kan je nog 5 extra subpagina's onder je homepage aanmaken)

Een kaart toevoegen aan je homepage

Nu je een homepage hebt kan je kaarten toevoegen aan je pagina:

1. Ga naar je homepage. Je homepage is bereikbaar vanuit het menu 'Mijn TopoMania'

2. Klik op de link 'Maak een nieuwe kaart'

3. Je komt nu op een pagina waar je de gegevens van je nieuwe kaart gaat invoeren, daarna kan je de kaart gaan bewerken:

Vul een naam en een beschrijving in voor je nieuwe kaart. Vul eventueel een categorie in voor je kaart. De kaarten worden gegroepeerd op categorie weergegeven op je pagina.

Je kan je nieuwe kaart starten als een volledig lege kaart, of je kan een sjabloon gebruiken. In de lijst met kaarten waarvan je kan kopieren staan een paar kant-en-klare sjablonen om te gebruiken. Kies het sjabloon 'landen van Europa'.

Klik nu op aanmaken. Je nieuwe kaart is aangemaakt en wordt getoond op je pagina. Naast het plaatje van de kaart staan twee links: 'Bewerken' en 'Verwijderen'. Klik op de link 'Bewerken'. Je komt nu op de pagina waar je de gegevens van je kaart kunt bewerken en waar je daadwerkelijk aan de slag kunt om je kaart te gaan invullen met landen, steden, wateren enzovoort.

De kaart bewerken in de Kaarteditor

Klik op de link 'Bewerken' naast het plaatje van je kaart op je pagina. Je komt op een pagina waar je de basisgegevens zoals de naam en de beschrijving van je kaart kan wijzigen. Bovenin staat het plaatje van je kaart met de link 'Bewerk de kaart in de kaarteditor' ernaast. Klik op het plaatje of op de link om de kaarteditor te starten.

Nu gaat het echte werk beginnen. De kaart wordt geopend in de TopoMania kaarteditor. Omdat je bent begonnen met een sjabloon van de landen van Europa zie je heel Europa op de kaart staan. Aan de linkerkant van de kaart zie je de werkbalk. De werkbalk bestaat uit drie tabbladen: Selecteer Items, Bewerk Items en Instellingen.

In dit voorbeeld maken we een kaart van Nederland met een paar plaatsen, wateren een de buurlanden België, Duitsland en Luxemburg. Als je dit voorbeeld stap voor stap volgt krijg je een goede indruk hoe je kaarten maakt.

Een nieuwe kaart van Nederland met buurlanden

Je hebt de TopoMania kaarteditor geopend. Aan de rechtkant zie je Europa en aan de linkerkant de werkbalk met drie tabbladen. Open het tabblad 'Bewerk Items'.

De landen 'activeren'

Op het tabblad 'Bewerk Items staan lijsten van alle onderdelen die op je kaart staan. Je ziet een lijst met landen. Dit zijn alle landen die momenteel op de kaart staan. De landen zijn nu nog niet 'actief' op de kaart. We gaan Nederland en de buurlanden activeren op de kaart zodat we er later mee kunnen oefenen. 

Zoek in de lijst Nederland op en klik erop. Je ziet nu de eigenschappen van Nederland in een lijst verschijnen. Zoek in de lijst met eigenschappen 'Soort Item'. Dit staat momenteel op 'Achtergrond onderdeel'. Dit wil zeggen dat het land wel op de kaart zichtbaar is, maar dat er niet mee geoefend wordt. Wijzig voor Nederland het soort item in 'Spelonderdeel'. 

Doe hetzelfde voor Duitsland, Luxemburg en België.

Steden toevoegen

Open het tabblad 'Selecteer Items'. Op dit tabblad kan je zoeken je naar plaatsen, landen, rivieren, etc. die nog niet op de kaart staan.

Type in het tekstveld 'amsterdam' en klik op zoeken (of druk op de Enter toets). In de lijst staan nu de onderdelen die de kaarteditor gevonden heeft. Bij elk item wordt weergegeven wat voor een soort items het is. Wij zijn op zoek naar de stad Amsterdam in Nederland, dus zoek naar het Item waar 'Plaats, Punt, NLD' bij staat. Markeer dit item en klik op toevoegen.

Zoek nu ook de steden: Berlijn, Brussel en Luxemburg en voeg ze toe aan de kaart

Inzoomen op de kaart

We hebben nu een kaart waar heel Europa zichtbaar is, maar we willen alleen maar oefenen met Nederland en de buurlanden. Daarom gaan we de kaart inzoomen op de landen waarmee we willen oefenen. In de menubalk bovenin zie je de knop  , hiermee kan je een zoomkader trekken om het gebied dat je wilt inzoomen. Klik op de knop en trek het kader om Nederland, Duitsland, België en Luxemburg. De kaart wordt nu ingezoomd. Als je niet helemaal tevreden bent met het resultaat kan je de kaart weer uitzoomen met de knop , en het opnieuw proberen.

Je kan de kaart ook verplaatsen en in- en uitzoomen met de muis. Klik daarvoor eerst op de knop met het hand icoon . De cursor veranderd in een hand cursor. Nu kan je de kaart verplaatsen door te slepen met de muis. Je kan de kaart in- en uitzoomen door je muiswiel te draaien.

De kaart inkleuren

De landen op de kaart zijn nu nog allemaal wit. Er is geen onderscheid tussen de landen waarmee geoefend wordt en de landen die als achtergrond dienen. Dat gaan we veranderen. Je kan per onderdeel zelf een kleur instellen op het tabblad 'Bewerk Items'. Bij de eigenschappen van een item zie je de 'Opvulkleur' staan, hiermee wijzig je de kleur van het land. 

Je kan ook heel snel alle kleuren van de kaart wijzigen op het tabblad 'Instellingen'. Hier kan je kiezen uit verschillende kleurschema's. Met de knop 'Opnieuw Inkleuren' wijzig je in 1 keer alle kleuren op de kaart.

De kaart bewaren

We zijn klaar met onze voorbeeldkaart, we moeten alleen nog alle wijzigingen bewaren. Druk op het icoon  om de kaart op te slaan. Wacht tot de melding komt dat de kaart bewaard is. Je kan nu de kaarteditor verlaten met de Terug knop van je browser. De kaart is klaar om gebruikt te worden.

De kaart verwijderen

Kaarten die nog niet openbaar zijn gemaakt kan je direct verwijderen. Een kaart die openbaar is moet eerst op "niet openbaar" worden gezet om hem te kunnen verwijderen. Vier uur nadat je de kaart op "niet openbaar" hebt gezet kan je de kaart verwijderen. Dit is om er zeker van te zijn dat de kaart niet meer gebruikt wordt door andere gebruikers.

Meer informatie

Dit was een korte introductie over kaarten maken waarin niet alles aan bod is gekomen. Wil je meer informatie over kaarten maken op TopoMania lees dan ook:

Je eigen pagina op TopoMania

Handleiding Kaarteditor

Schoolaccounts