Handleiding TopoMania App

Algemeen

De TopoMania app is beschikbaar voor iPad en Android. Met de app kan je alle kaarten gebruiken, ook je eigengemaakte kaarten! Met de app kan je geen kaarten maken of bewerken, dat doe je via de website op een PC of laptop.

Lees de onderstaande informatie over de app als je ergens niet uitkomt. Mocht je nog steeds het antwoord op je vraag niet gevonden hebben dan kan je altijd in het forum een berichtje plaatsen  of direct mailen naar david (at) topomania.net. Alle vragen worden zo snel mogelijk beantwoord.

Dringend verzoek: stel je vraag niet op de review pagina van Apple, deze vragen kunnen we niet beantwoorden.

Problemen?
Lukt het niet direct? Geef alsjeblieft niet meteen een negatieve beoordeling van de app, maar geef ons de kans je te helpen. Met de TopoMania site en de app doen we ons uiterste best om je te helpen bij topo oefenen en we willen graag dat je tevreden bent. Je kan je vraag in het forum stellen, of je kan een mail sturen naar: david(at)topomania.net. 

Het openingsscherm

Op het openingsscherm van de app staat een lijst met de hoofdstukken waaronder de kaarten verdeeld zijn, bijvoorbeeld Topo Nederland, Topo Europa, Topo België, enz. Deze lijst kan uitgebreid worden met jouw eigen "Mijn TopoMania" kaarten en met de "Mijn TopoMania" kaarten van andere gebruikers. Je kan aan deze lijst ook je favorieten toegevoegen.

Na het kiezen van een hoofdonderdeel wordt een lijst met kaarten uit dat onderdeel getoond. Kies vervolgens een kaart om de oefening te starten.

De oefeningen

Per kaart zijn vier verschillende oefeningen beschikbaar.

  • Sleepoefening
  • Aanwijsoefening
  • Multiplechoice oefening
  • Het racespel.

De invuloefening die wel op de website gespeeld kan worden is nu nog niet in de app beschikbaar. Deze oefening wordt in een volgende versie toegevoegd. Als je de app hebt aangeschaft krijg je vanzelf bericht als er een nieuwe versie beschikbaar is.

Meer informatie over de oefeningen kan je vinden in de gebruikershandleiding.

Eigengemaakte kaarten gebruiken

Op de website van TopoMania kan je met een PC of Laptop zelf kaarten maken. Deze kaarten staan op een eigen "Mijn TopoMania" pagina. Je kan deze pagina toevoegen aan de hoofdstukken van de app. In de kaartenlijst komen nu al je eigen kaarten te staan.

Je kan dit ook doen met de kaarten van andere gebruikers. Als je de naam weet van een "Mijn TopoMania" pagina kan je die pagina toevoegen aan de lijst met hoofdstukken. 

Let op:
De kaarten moeten op de website "Openbaar" gemaakt zijn voordat je ze kan gebruiken.

Om je eigen kaarten of de kaarten van een andere gebruiker toe te voegen kies je 'Mijn TopoMania' uit het menu op het openingsvenster. Voer de naam van een 'Mijn TopoMania' pagina in en druk op 'Ok'. Als je bijvoorbeeld van school de Mijn TopMania pagina "OBSdeVlieger" hebt meegekregen, dan vul je deze naam in bij de app.

Als je een schoolacount hebt en je gebruikt subpagina's dan moet je de volledige naam inclusief hoofdpagina invullen. Bijvoorbeeld: de naam van je hoofdpagina is: "OBSdeVlieger" en je hebt een subpagina met als naam: "TopoNederland". Je moet dan invullen in de app: OBSdeVlieger/TopoNederland.

De pagina met alle openbare kaarten wordt nu toegevoegd. De toevoegde 'Mijn TopoMania' pagina's worden getoond in de lijst met hoofdonderdelen in het openingsscherm. Deze onderdelen kunnen ook weer uit de lijst verwijderd worden. Raak de naam van de lijst langer dan 1 seconde aan voor een keuzemenu waarmee de lijst verwijderd kan worden.

Belangrijk:

Als je een nieuwe kaart hebt gemaakt en je wil die in de app gaan gebruiken, dan moet je in de app de lijst eenmalig verversen om deze kaarten op te halen.

 

Inloggen met je TopoMania account

Je kan met de app inloggen met je TopoMania account. Gebruik bij het inloggen je gebruikersnaam en niet je e-mail adres. Als je ingelogd bent dan tellen je scores op een kaart mee voor de highscores. De app heeft een eigen highscore lijst.

Door in te loggen kan je ook je eigen niveaus gebruiken die je op kaarten hebt aangemaakt.

 

Gebruik bij het inloggen je gebruikersnaam en niet je e-mail adres!

 


Favorieten

Kaarten kunnen als favoriet aangemerkt worden. Houdt de kaart in de lijst lang aangeraakt voor het menu waarmee de kaart favoriet gemaakt kan worden. De favoriete kaarten worden getoond in het hoofdonderdeel 'Favorieten' op het openingsvenster. Houdt een kaart in favorieten lijst lang aangeraakt om het menu te openen waarmee de kaart uit de favorieten verwijderd kan worden.

Internetverbinding en dataverbruik

De eerste keer dat de applicatie gebruikt wordt, is er een werkende Internetverbinding nodig om de recente kaartenlijst te downloaden. Ook als een kaart voor de eerste keer wordt geopend, is er verbinding met het Internet nodig. Als een kaart eenmaal een keer is gebruikt, wordt hij opgeslagen in de cache van het apparaat en kan hij ook zonder Internetverbinding gebruikt worden.

Als je via mobiel Internet verbonden bent, verbruikt het downloaden van nieuwe kaarten data van uw mobiele abonnement. De hoeveelheid data verschilt per kaart. Een grote kaart kan 4MB aan data verbruiken, kleinere kaarten verbruiken meestal minder dan 1MB. Omdat de cache wordt hergebruikt voor nieuwe kaarten die je opent kan het na het openen van verschillende kaarten nodig zijn om onderdelen van eerder geopende kaarten opnieuw te downloaden.

Kaarten kunnen ook permanent op het apparaat bewaard worden. Kies hiervoor de optie 'Kaart opslaan' uit het menu op het kaartscherm. Opgeslagen kaarten blijven op het apparaat beschikbaar totdat je zelf de kaart verwijderd.

Kaarten in cache

Geopende kaarten worden opgeslagen in de kaartencache. Hierdoor wordt de kaart een volgende keer sneller geopend en wordt het Internetgebruik beperkt.

Als de cache vol is worden oudere kaarten verwijderd. Je kan kaarten die in de cache bewaard zijn gebruiken zonder Internetverbinding. De cache is over het algemeen groot genoeg

om de laatste paar kaarten te bewaren en dus zonder Internetverbinding te gebruiken. Om er zeker van te zijn dat u een kaart zonder Internetverbinding kan gebruiken dien je de kaart te bewaren.

Kaarten bewaren

Kaarten kunnen permanent op het apparaat bewaard worden. Een opgeslagen kaart blijft bewaard totdat je de kaart zelf verwijderd. Bewaarde kaarten kunnen permanent zonder Internetverbinding gebruikt worden. Om een kaart op te slaan kies je uit het menu op het kaartscherm de optie 'Kaart opslaan'. Je verwijderd een opgeslagen kaart met de menu-optie 'Kaart verwijderen'. De kaart wordt alleen vanaf het apparaat verwijderd en dit heeft geen invloed op de online versie van de kaart.

Kaarten verversen

Bewaarde kaarten en kaarten die in de cache zijn opgeslagen worden niet automatisch ververst. Als je weet dat een kaart online gewijzigd is dan moet de kaart opnieuw opgehaald worden om de wijzigingen in de app door te voeren. Om een kaart opnieuw op te halen kies je de optie 'Kaart opnieuw ophalen' uit het menu op het kaartscherm.