Accounts beheren in de klas


Laatst krijg ik een vraag van een leraar of het mogelijk is om meerdere accounts op één e-mail adres toe te voegen. Helaas is dat op dit moment niet mogelijk. Elke gebruiker heeft een eigen account op topomania met een uniek e-mail adres. Het handige eraan is dat het account niet afhankelijk is van de school en klas, maar voor leerkrachten kan het inderdaad lastig zijn. Daarom hier een mooie tip die daarbij kan helpen.

Gmail, de mail service van Google heeft een bijzondere eigenschap die niet iedereen kent. Als je het + teken gebruikt en een extra naam toevoegt aan het e-mail adres dan blijft het adres gewoon geldig en komt de mail binnen op het oorspronkelijke adres. Het werkt zo:

Je maakt (of gebruikt een bestaand) gmail adres voor je account op topomania, bijvoorbeeld bs.demolen@gmail.com, hiermee vraag je een topomania account aan. Vervolgens maak je voor iedere leerling uit je groep een topomania account aan met hetzelfde e-mail adres maar met de naam van de leerling met het plusteken er aan vast geplakt, bijvoorbeeld bs.demolen+jan@gmail.com en bs.demolen+els@gmail.com. Je hoeft deze e-mail adressen dus niet daadwerkelijk op Gmail aan te maken. Je kan een willekeurig woord achter het plusteken plaatsen. Gmail zal deze adressen allemaal als hetzelfde zien, maar topomania denkt dat het verschillende adressen zijn.

Een handige truuk om snel meerdere e-mail adressen te gebruiken zonder ze daadwerkelijk aan te hoeven maken. Alle mail van topomania komt in één  postvak binnen en toch hebben de leerlingen verschillende accounts met hun eigen highscores en toetsuitslagen.